Lammracks med skysås samt ört- & pistaschcrust
Ingredienser:
1 kg lammracks
2 st schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
200 g färsk spenat
smör
olivolja
salt
grovmalen svartpeppar
100 g pistaschnötter
0,5 kruka persilja
0,5 kruka koriander
0,5 tsk chiliflakes
1,25 dl olivolja
2 tsk färskpressad citronjuice
Sås:
1 dl vitt vin
1 msk konc. kalvfond
3 dl vatten
1-3 msk maizena
1 msk färskpressad citronjuice
salt
1 msk kallt smör
1 kg lammracks
2 st schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
200 g färsk spenat
smör
olivolja
salt
grovmalen svartpeppar
100 g pistaschnötter
0,5 kruka persilja
0,5 kruka koriander
0,5 tsk chiliflakes
1,25 dl olivolja
2 tsk färskpressad citronjuice
Sås:
1 dl vitt vin
1 msk konc. kalvfond
3 dl vatten
1-3 msk maizena
1 msk färskpressad citronjuice
salt
1 msk kallt smör
Gör så här:
Låt lammet ligga framme en timme innan tillagning. Slå på ugnen. Grovhacka pistaschnötter, persilja, koriander och en vitlöksklyfta. Mixa nöthacket med chiliflakes, olja, citronjuice och en halv tsk salt hastigt i en matberedare i 20 sekunder. Skala och grovhacka scharlottenlök och resten av vitlöken. Krydda köttet runt om med en tsk salt och två krm grovmalen svartpeppar. Bryn köttet i två msk olja runt om. Häll i lökhacket och rosmarinen. Låt steka i någon minut innan du lägger över köttet i en ugnsform. Spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen. Gnid in 2/3 av pistaschblandningen på köttets ovansida. Stick i en köttermometer i tjockaste änden och ställ in köttet mitt i ugnen. Låt köttet vara i ugnen i cirka 25 minuter eller till termometern visar 58-60 grader. Låt köttet vila i femton minuter. Häll i det vita vinet i stekpannan med rosmarinen och låt koka någon minut. Häll i kalvfonden och vattnet. Låt koka upp ytterligare två minuter och red av med en till två msk maizena. Häll i 1 msk citron juice och smaka av med salt. Sila av skyn och och låt svalna lite. Värm skyn vid servering och vispa då i en msk kallt smört. Lägg upp spenaten och skär upp lammet och lägg ovanpå spenaten.
Serveras med:
Färsk potatis
Primörer
Låt lammet ligga framme en timme innan tillagning. Slå på ugnen. Grovhacka pistaschnötter, persilja, koriander och en vitlöksklyfta. Mixa nöthacket med chiliflakes, olja, citronjuice och en halv tsk salt hastigt i en matberedare i 20 sekunder. Skala och grovhacka scharlottenlök och resten av vitlöken. Krydda köttet runt om med en tsk salt och två krm grovmalen svartpeppar. Bryn köttet i två msk olja runt om. Häll i lökhacket och rosmarinen. Låt steka i någon minut innan du lägger över köttet i en ugnsform. Spara lök och rosmarin i pannan till skysåsen. Gnid in 2/3 av pistaschblandningen på köttets ovansida. Stick i en köttermometer i tjockaste änden och ställ in köttet mitt i ugnen. Låt köttet vara i ugnen i cirka 25 minuter eller till termometern visar 58-60 grader. Låt köttet vila i femton minuter. Häll i det vita vinet i stekpannan med rosmarinen och låt koka någon minut. Häll i kalvfonden och vattnet. Låt koka upp ytterligare två minuter och red av med en till två msk maizena. Häll i 1 msk citron juice och smaka av med salt. Sila av skyn och och låt svalna lite. Värm skyn vid servering och vispa då i en msk kallt smört. Lägg upp spenaten och skär upp lammet och lägg ovanpå spenaten.
Serveras med:
Färsk potatis
Primörer
Antal: 6 portioner.
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 150°
Inlagt av: Middagsdags
Receptdatum: 2013-06-30
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 150°
Inlagt av: Middagsdags
Receptdatum: 2013-06-30
Utskrivet: 2023-05-30 00:24
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/1038
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/1038