Frusen lingonbakelse med blåbärssås
Ingredienser:
3 äggulor
1 dl rårörd lingonsylt
0,5 dl socker
80 g mandelmassa
0,5 dl lingondricka
1 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1 paket havreflarn, ca 250 g
Sås:
2 dl frysta blåbär
ca 0,5 dl florsocker
3 äggulor
1 dl rårörd lingonsylt
0,5 dl socker
80 g mandelmassa
0,5 dl lingondricka
1 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1 paket havreflarn, ca 250 g
Sås:
2 dl frysta blåbär
ca 0,5 dl florsocker
Gör så här:
Vispa äggulorna med socker och lingondricka i ett hett vattenbad till en tjock kräm, låt kallna. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Vispa grädden. Mixa lingonsylten till en slät sås. Blanda äggkrämen med lingonsås, mandelmassa, vispad grädde och crème fraiche. Lägg havreflarn i botten på portionsformar eller en stor form. Fyll halva formen med krämen och ställ den i frysen i 20-30 min. Lägg sedan på ett lager med havreflarn och fyll på med resten av krämen. Avsluta med ett lager havreflarn. Låt frysa i 4-6 timmar. Mixa blåbär med florsocker till en slät sås. Servera lingonbakelsen lätt tinad med blåbärssåsen.
Vispa äggulorna med socker och lingondricka i ett hett vattenbad till en tjock kräm, låt kallna. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Vispa grädden. Mixa lingonsylten till en slät sås. Blanda äggkrämen med lingonsås, mandelmassa, vispad grädde och crème fraiche. Lägg havreflarn i botten på portionsformar eller en stor form. Fyll halva formen med krämen och ställ den i frysen i 20-30 min. Lägg sedan på ett lager med havreflarn och fyll på med resten av krämen. Avsluta med ett lager havreflarn. Låt frysa i 4-6 timmar. Mixa blåbär med florsocker till en slät sås. Servera lingonbakelsen lätt tinad med blåbärssåsen.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 6 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 6 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 20:19
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/132
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/132