Hembrännarplommon från Övre Norrland
Ingredienser:
12 st lila plommon
2 dl socker
1 st skivad limefrukt
2 st pressade apelsiner
1 msk osaltat smör
0,5 dl plommonspad
basilikablad
1 dl norrlandsbrännvin
4 msk crème fraiche
12 st lila plommon
2 dl socker
1 st skivad limefrukt
2 st pressade apelsiner
1 msk osaltat smör
0,5 dl plommonspad
basilikablad
1 dl norrlandsbrännvin
4 msk crème fraiche
Gör så här:
Koka plommonen mjuka i en ½ liter vatten. Häll i 1 dl socker och limefrukten. Ta upp plommonen, spola av i kallt vatten och skala dem. Stimla 8 basilikablad. Karamellisera 1 dl socker. Tillsätt, apelsin, smör, basilika och plommonspadet i karamellen. Låt såsen koka ihop en aning. Tillsätt de skalade plommonen. Slå över brännvinet. Tänd på och flambera. Vid servering klicka över crème fraich och dekorera med basilikablad. Karamell gör du genom att bränna socker i en kastrull och röra om ständigt.
Kocken rekommenderar att använda en stekpanna istället för en kastrull då du karamelliserar socker då det är lättare att rengöra en stekpanna än en kastrull
Akta så du inte bränner dig eller bränner sockret för mycket.
Kom ihåg vid flambering!!!
1. Att elden kan slå upp högt så akta taket.
2. Släck ALDRIG eld i matfett med vatten.
3. Ha ett tättslutande lock i närheten så du kan kväva elden i pannan om olyckan är framme.
Koka plommonen mjuka i en ½ liter vatten. Häll i 1 dl socker och limefrukten. Ta upp plommonen, spola av i kallt vatten och skala dem. Stimla 8 basilikablad. Karamellisera 1 dl socker. Tillsätt, apelsin, smör, basilika och plommonspadet i karamellen. Låt såsen koka ihop en aning. Tillsätt de skalade plommonen. Slå över brännvinet. Tänd på och flambera. Vid servering klicka över crème fraich och dekorera med basilikablad. Karamell gör du genom att bränna socker i en kastrull och röra om ständigt.
Kocken rekommenderar att använda en stekpanna istället för en kastrull då du karamelliserar socker då det är lättare att rengöra en stekpanna än en kastrull
Akta så du inte bränner dig eller bränner sockret för mycket.
Kom ihåg vid flambering!!!
1. Att elden kan slå upp högt så akta taket.
2. Släck ALDRIG eld i matfett med vatten.
3. Ha ett tättslutande lock i närheten så du kan kväva elden i pannan om olyckan är framme.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 20 min.
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 20 min.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-04-02 07:35
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/137
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/137