Julglass
Ingredienser:
2 dl russin
1 paket (50 g) suckat
0,75 dl glögg eller rom
5 dl vispgrädde
4-5 äggvitor
4-5 äggulor
1,5 dl florsocker
50 g hackade valnötter
50 g hackad choklad
ca 15 små, krossade pepparkakor i ganska stora bitar
2 tsk mald pepparkakskrydda
Sås:
100 g smält blockchoklad
(1-2 dl vispgrädde)
2 dl russin
1 paket (50 g) suckat
0,75 dl glögg eller rom
5 dl vispgrädde
4-5 äggvitor
4-5 äggulor
1,5 dl florsocker
50 g hackade valnötter
50 g hackad choklad
ca 15 små, krossade pepparkakor i ganska stora bitar
2 tsk mald pepparkakskrydda
Sås:
100 g smält blockchoklad
(1-2 dl vispgrädde)
Gör så här:
Lägg russin och suckat att dra i glögg/rom i någon timme eller mer. Vispa grädden tjock i en skål. Vispa äggvitor tjocka i en annan skål. Var noga med rena vispar, annars blir inte vitorna tjocka. Vispa äggulorna och florsocker pösigt i en tredje skål. Blanda äggulesmeten väl med vispgrädde, blötlagd frukt + glögg/rom, valnötter, choklad, pepparkakskross och kryddor. Rör sist ner äggvitor och rör ihop allt försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i en skål (gärna formad som en glob, då blir glassen en vacker glassglob) och frys den minst 4 timmar
Lägg russin och suckat att dra i glögg/rom i någon timme eller mer. Vispa grädden tjock i en skål. Vispa äggvitor tjocka i en annan skål. Var noga med rena vispar, annars blir inte vitorna tjocka. Vispa äggulorna och florsocker pösigt i en tredje skål. Blanda äggulesmeten väl med vispgrädde, blötlagd frukt + glögg/rom, valnötter, choklad, pepparkakskross och kryddor. Rör sist ner äggvitor och rör ihop allt försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i en skål (gärna formad som en glob, då blir glassen en vacker glassglob) och frys den minst 4 timmar
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 8 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 8 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-08 20:44
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/139
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/139