Påskpaj
Ingredienser:
100 g osaltat smör
2,5 dl mjöl
1 äggula
1 msk socker
1 msk vatten
200 g vit choklad
2,5 dl grädde
100 g flagad mandel
150 g finhackade torkade aprikoser
1 lime
2 ägg
100 g osaltat smör
2,5 dl mjöl
1 äggula
1 msk socker
1 msk vatten
200 g vit choklad
2,5 dl grädde
100 g flagad mandel
150 g finhackade torkade aprikoser
1 lime
2 ägg
Gör så här:
Lägg mjölet på en arbetsbänk eller i en mixer. Tillsätt äggulan, sockret, vattnet och smöret i små bitar. Knåda ihop till en slät deg och låt den vila kallt i ca 1 timme. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Sätt in pajformen i frysen i ca 20 min. Grädda sedan pajskalet i 200 graders ugnsvärme i 5 min. Häll grädden i en kastrull och låt den bli ljummen. Tillsätt chokladen och aprikoserna och värm tills chokladen har smält. Dela äggen och tillsätt sedan äggulorna. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda ner skalet och saften i chokladkrämen. Tillsätt flagad mandel. Låt kallna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i chokladkrämen. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 175 graders ugnsvärme i ca 20 min, tills den är gyllenbrun och fast. Låt pajen kallna och servera sedan.
Serveras med:
Jordgubbar
Mörk chokladsås
Lägg mjölet på en arbetsbänk eller i en mixer. Tillsätt äggulan, sockret, vattnet och smöret i små bitar. Knåda ihop till en slät deg och låt den vila kallt i ca 1 timme. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Sätt in pajformen i frysen i ca 20 min. Grädda sedan pajskalet i 200 graders ugnsvärme i 5 min. Häll grädden i en kastrull och låt den bli ljummen. Tillsätt chokladen och aprikoserna och värm tills chokladen har smält. Dela äggen och tillsätt sedan äggulorna. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda ner skalet och saften i chokladkrämen. Tillsätt flagad mandel. Låt kallna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i chokladkrämen. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 175 graders ugnsvärme i ca 20 min, tills den är gyllenbrun och fast. Låt pajen kallna och servera sedan.
Serveras med:
Jordgubbar
Mörk chokladsås
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-05-29 03:18
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/157
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/157