Påsktårta
Ingredienser:
125 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
5 gelatinblad
1 burk (825 gr) persikor
1 msk pressad citron
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk mald ingefära
50 g mandelmassa
50 g blockchoklad
125 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
5 gelatinblad
1 burk (825 gr) persikor
1 msk pressad citron
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk mald ingefära
50 g mandelmassa
50 g blockchoklad
Gör så här:
Rör matfett och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt ägget. Rör i kakao och mjöl. Markera 4 rundlar på bakplåtspapper ca 25 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda en botten i taget i ugn cirka 10 minuter. Låt bottnarna svalna på papperet innan de lossas. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Krama ev ur dem och smält dem i en kastrull. Låt svalna något. Mixa persikorna med lite av lagen och citronsaft i en matberedare. Tillsätt gelatinet. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd ner grädden i persikomoset. Smaka av med vaniljsocker och ingefära. Låt moussen stå ca 30 minuter. Fördela moussen mellan bottnarna. Bred ett tunt lager på den översta bottnen. Rulla små, äggformade kulor av mandelmassan. Smält chokladen i en liten skål i en kastrull med sjudande vatten. Doppa kulorna till hälften i chokladen. Lägg att stelna på bakplåtspapper. Ringla ut resterande choklad till tunna strängar. Låt stelna. Garnera tårtan med chokladpinnar, små ägg till videung och citronmeliss.
Rör matfett och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt ägget. Rör i kakao och mjöl. Markera 4 rundlar på bakplåtspapper ca 25 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda en botten i taget i ugn cirka 10 minuter. Låt bottnarna svalna på papperet innan de lossas. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Krama ev ur dem och smält dem i en kastrull. Låt svalna något. Mixa persikorna med lite av lagen och citronsaft i en matberedare. Tillsätt gelatinet. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd ner grädden i persikomoset. Smaka av med vaniljsocker och ingefära. Låt moussen stå ca 30 minuter. Fördela moussen mellan bottnarna. Bred ett tunt lager på den översta bottnen. Rulla små, äggformade kulor av mandelmassan. Smält chokladen i en liten skål i en kastrull med sjudande vatten. Doppa kulorna till hälften i chokladen. Lägg att stelna på bakplåtspapper. Ringla ut resterande choklad till tunna strängar. Låt stelna. Garnera tårtan med chokladpinnar, små ägg till videung och citronmeliss.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-05-30 00:19
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/158
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/158