Valnötsbakelse med kolasås
Ingredienser:
100 g valnötter
1,5 dl socker
2 äggvitor
0,5 l choklad- eller vaniljglass
Sås:
2 dl vispgrädde
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g valnötter
1,5 dl socker
2 äggvitor
0,5 l choklad- eller vaniljglass
Sås:
2 dl vispgrädde
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Mal valnötterna med mandelkvarn och blanda med socker. Vispa äggvitorna till hÃ¥rt skum. Vänd ner valnötterna och sockret. Bred ut smeten till 12 rundlar á 6 cm i diameter pÃ¥ en plÃ¥t med bakpapper. Grädda kakorna i ugn i 45 minuter. Lossa kakorna genast och lÃ¥t dem kallna pÃ¥ galler. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en kastrull. Koka häftigt utan omrörning till en simmig sÃ¥s (10 minuter) Smaksätt sÃ¥sen med vaniljsocker och lÃ¥t den svalna. Varva tvÃ¥ valnötsbottnar vardera med glass emellen. Ringla kolasÃ¥sen över vid servering.
Mal valnötterna med mandelkvarn och blanda med socker. Vispa äggvitorna till hÃ¥rt skum. Vänd ner valnötterna och sockret. Bred ut smeten till 12 rundlar á 6 cm i diameter pÃ¥ en plÃ¥t med bakpapper. Grädda kakorna i ugn i 45 minuter. Lossa kakorna genast och lÃ¥t dem kallna pÃ¥ galler. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en kastrull. Koka häftigt utan omrörning till en simmig sÃ¥s (10 minuter) Smaksätt sÃ¥sen med vaniljsocker och lÃ¥t den svalna. Varva tvÃ¥ valnötsbottnar vardera med glass emellen. Ringla kolasÃ¥sen över vid servering.
Antal: 6 portioner.
Tillagningstid: 1 tim. 20 min.
Ugnstemperatur: 150°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim. 20 min.
Ugnstemperatur: 150°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-01-31 01:18
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/167
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/167