Paj med laxsallad
Ingredienser:
100 g smör
1 dl riven lagrad ost
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
250 g djupfrysta sockerärter
5 salladslökar
200 g djupfrysta minimajs
250 g rökt lax
Sås:
1 knippa dill
2 dl lätt crème fraiche
1 msk senap
0,5 msk fransk senap
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1 krm peppar
100 g smör
1 dl riven lagrad ost
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
250 g djupfrysta sockerärter
5 salladslökar
200 g djupfrysta minimajs
250 g rökt lax
Sås:
1 knippa dill
2 dl lätt crème fraiche
1 msk senap
0,5 msk fransk senap
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Hacka samman matfett, ost och mjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Grädda pajskalet i ugn cirka 15 minuter. LÃ¥t pajskalet kallna. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten i en kastrull, 5 minuter. Skölj och skär salladslöken i mindre bitar. LÃ¥t löken koka med de sista 3 minuterna. Spola hastigt av med kallt vatten och lÃ¥t rinna av. Koka minimajsen i lättsaltat vatten i en kastrull, 4 minuter. Spola hastigt av med kallt vatten och lÃ¥t rinna av. Strimla laxen. Mixa dillen, spar nÃ¥gra kvistar till garnering, med crème fraiche, senap, socker, salt och peppar till en ljusgrön sÃ¥s. Blanda grönsaker och lax i pajskalet. Ringla sÃ¥sen över och garnera med dillkvistar. Värm pajen i ugn till den fÃ¥r en fin färg, 5-10 minuter.
Hacka samman matfett, ost och mjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Grädda pajskalet i ugn cirka 15 minuter. LÃ¥t pajskalet kallna. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten i en kastrull, 5 minuter. Skölj och skär salladslöken i mindre bitar. LÃ¥t löken koka med de sista 3 minuterna. Spola hastigt av med kallt vatten och lÃ¥t rinna av. Koka minimajsen i lättsaltat vatten i en kastrull, 4 minuter. Spola hastigt av med kallt vatten och lÃ¥t rinna av. Strimla laxen. Mixa dillen, spar nÃ¥gra kvistar till garnering, med crème fraiche, senap, socker, salt och peppar till en ljusgrön sÃ¥s. Blanda grönsaker och lax i pajskalet. Ringla sÃ¥sen över och garnera med dillkvistar. Värm pajen i ugn till den fÃ¥r en fin färg, 5-10 minuter.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-02-04 01:05
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/179
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/179