Paj med laxsallad
Ingredienser:
100 g smör
1 dl riven lagrad ost
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
250 g djupfrysta sockerärter
5 salladslökar
200 g djupfrysta minimajs
250 g rökt lax
Sås:
1 knippa dill
2 dl lätt crème fraiche
1 msk senap
0,5 msk fransk senap
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1 krm peppar
100 g smör
1 dl riven lagrad ost
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
250 g djupfrysta sockerärter
5 salladslökar
200 g djupfrysta minimajs
250 g rökt lax
Sås:
1 knippa dill
2 dl lätt crème fraiche
1 msk senap
0,5 msk fransk senap
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här:
Hacka samman matfett, ost och mjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Grädda pajskalet i ugn cirka 15 minuter. Låt pajskalet kallna. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten i en kastrull, 5 minuter. Skölj och skär salladslöken i mindre bitar. Låt löken koka med de sista 3 minuterna. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Koka minimajsen i lättsaltat vatten i en kastrull, 4 minuter. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Strimla laxen. Mixa dillen, spar några kvistar till garnering, med crème fraiche, senap, socker, salt och peppar till en ljusgrön sås. Blanda grönsaker och lax i pajskalet. Ringla såsen över och garnera med dillkvistar. Värm pajen i ugn till den får en fin färg, 5-10 minuter.
Hacka samman matfett, ost och mjöl, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Grädda pajskalet i ugn cirka 15 minuter. Låt pajskalet kallna. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten i en kastrull, 5 minuter. Skölj och skär salladslöken i mindre bitar. Låt löken koka med de sista 3 minuterna. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Koka minimajsen i lättsaltat vatten i en kastrull, 4 minuter. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Strimla laxen. Mixa dillen, spar några kvistar till garnering, med crème fraiche, senap, socker, salt och peppar till en ljusgrön sås. Blanda grönsaker och lax i pajskalet. Ringla såsen över och garnera med dillkvistar. Värm pajen i ugn till den får en fin färg, 5-10 minuter.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 20:50
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/179
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/179