Pizza Calzone
Ingredienser:
50 g jäst
2,5 dl ljummet vatten (ca 40 grader)
1 tsk salt
3 msk olivolja
7,5 dl vetemjöl
250 g bayonneskinka
250 g valfri ost med ganska mycket smak
Gräddost eller Port Salut rekommenderas
Oregano
Sås:
1 brk skalade tomater (ca 400 g)
1 st lagerblad
0,5 dl hackad persilja
0,5 tsk salt och svartpeppar
1 msk olivolja
en halv gul lök
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta
50 g jäst
2,5 dl ljummet vatten (ca 40 grader)
1 tsk salt
3 msk olivolja
7,5 dl vetemjöl
250 g bayonneskinka
250 g valfri ost med ganska mycket smak
Gräddost eller Port Salut rekommenderas
Oregano
Sås:
1 brk skalade tomater (ca 400 g)
1 st lagerblad
0,5 dl hackad persilja
0,5 tsk salt och svartpeppar
1 msk olivolja
en halv gul lök
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Smula jäst i bunke, tillsätt vatten, salt, olja och hälften av mjölet. Arbeta samman allt och tillsätt resterande av mjölet lite i taget. Tag upp deg och arbeta den väl på bakbord. Låt jäsa under bakduk eller till dubbel storlek. Mosa tomaterna med tex spiralvisp i kastrull. Tillsätt lagerblad, persilja, salt, nymald svartpeppar och olja. Finhacka löken riktigt väl och häll den i såsen. Koka sedan såsen ca 30 minuter utan lock så att löken blir mjuk och såsen simmig och fin. Smaka av med socker och pressad vitlök. Låt såsen kallna innan den används till pizzan. Kavla ut den färdigjästa degen i fyra fina rundlar. Lägg rundlarna på osmord väl mjölad plåt och tryck upp kanterna lite. Lägg fyllning och sås i en sträng mitt på (inte över hela som normalt). Vik upp degen från båda sidor och forma den så kanterna sluter tätt rakt över pizzan. Grädda pizzan i cirka 8 minuter. Pensla den färdiga pizzan med vatten och strö oregano över.
Serveras med:
Pizzasallad
Smula jäst i bunke, tillsätt vatten, salt, olja och hälften av mjölet. Arbeta samman allt och tillsätt resterande av mjölet lite i taget. Tag upp deg och arbeta den väl på bakbord. Låt jäsa under bakduk eller till dubbel storlek. Mosa tomaterna med tex spiralvisp i kastrull. Tillsätt lagerblad, persilja, salt, nymald svartpeppar och olja. Finhacka löken riktigt väl och häll den i såsen. Koka sedan såsen ca 30 minuter utan lock så att löken blir mjuk och såsen simmig och fin. Smaka av med socker och pressad vitlök. Låt såsen kallna innan den används till pizzan. Kavla ut den färdigjästa degen i fyra fina rundlar. Lägg rundlarna på osmord väl mjölad plåt och tryck upp kanterna lite. Lägg fyllning och sås i en sträng mitt på (inte över hela som normalt). Vik upp degen från båda sidor och forma den så kanterna sluter tätt rakt över pizzan. Grädda pizzan i cirka 8 minuter. Pensla den färdiga pizzan med vatten och strö oregano över.
Serveras med:
Pizzasallad
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim. 45 min.
Fredagstips: 1999-11-11
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim. 45 min.
Fredagstips: 1999-11-11
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 20:02
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/325
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/325