Hot'n spicy julkorv
Ingredienser:
700 g nötfärs
300 g sidfläsk, rimmat eller färskt
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 msk salt
1 tsk malen vitpeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2-3 tsk sambal oelek
1-2 vitlöksklyftor
7 1/2 dl iskallt vatten
1 paket krokfjälster (5 m)
700 g nötfärs
300 g sidfläsk, rimmat eller färskt
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 msk salt
1 tsk malen vitpeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2-3 tsk sambal oelek
1-2 vitlöksklyftor
7 1/2 dl iskallt vatten
1 paket krokfjälster (5 m)
Gör så här:
Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten 1 timme. Mät upp vattnet till korvsmeten och ställ in det i frysen en stund. Mal sidfläsket till färs. Blanda färserna i köksmaskin med potatismjöl, salt och kryddor. Späd med det kalla vattnet, litet i taget. Arbeta färsen väl till smidig konsistens. Träd upp fjälstren på korvhorn till köttkvarnen. Stoppa smeten löst i fjälstren, smeten sväller vid kokningen. Knyt om korvarna till lagom långa längder. Frys in dem råa eller sjud dem på svag värme utan lock, 20 minuter, tillsammans med några kryddpepparkorn, litet salt och ett par lagerblad. Om det har bildats luftbubblor i korven, pricka små hål med en nål annars kan korven spricka.
Tips!
Om rimmat fläsk används så minska på saltet.
Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten 1 timme. Mät upp vattnet till korvsmeten och ställ in det i frysen en stund. Mal sidfläsket till färs. Blanda färserna i köksmaskin med potatismjöl, salt och kryddor. Späd med det kalla vattnet, litet i taget. Arbeta färsen väl till smidig konsistens. Träd upp fjälstren på korvhorn till köttkvarnen. Stoppa smeten löst i fjälstren, smeten sväller vid kokningen. Knyt om korvarna till lagom långa längder. Frys in dem råa eller sjud dem på svag värme utan lock, 20 minuter, tillsammans med några kryddpepparkorn, litet salt och ett par lagerblad. Om det har bildats luftbubblor i korven, pricka små hål med en nål annars kan korven spricka.
Tips!
Om rimmat fläsk används så minska på saltet.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 2 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 2 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-04-02 07:29
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/334
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/334