Fylld gås med apelsingräddsås
Ingredienser:
1 gås, 4-5 kg
1 citron
1,5 msk salt
en halv tsk vitpeppar
3 äpplen
1 påse katrinplommon, ca 250 g
2,5 dl hönsbuljong (halv tärning + vatten)
Sås:
2 dl steksky + hönsbuljong
4 dl Kelda matlagningsgrädde
2,5 msk vetemjöl
2 msk koncentrerad apelsinjuice
1 msk kinesisk soja
salt, peppar
1 gås, 4-5 kg
1 citron
1,5 msk salt
en halv tsk vitpeppar
3 äpplen
1 påse katrinplommon, ca 250 g
2,5 dl hönsbuljong (halv tärning + vatten)
Sås:
2 dl steksky + hönsbuljong
4 dl Kelda matlagningsgrädde
2,5 msk vetemjöl
2 msk koncentrerad apelsinjuice
1 msk kinesisk soja
salt, peppar
Gör så här:
Dela citronen och gnid in- och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Salta och peppra. Kärna ur och klyfta äpplena. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon och sy ihop öppningarna med bomullssnöre. Lägg gåsen på sidan på ett galler i en långpanna. Häll buljongen i långpannan. Sätt in gåsen i ugnen. Ta ut den efter 40 minuter. Vänd den och lägg den på andra sidan och stek ytterligare 40 minuter. Ta ut gåsen ur ugnen igen. Lägg den med bröstet upp och stek tills den blir färdig, ytterliggare ½-1 tim. Stick i låret för att se om den är färdig. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mer tid i ugnen. Ös gåsen några gånger under stekningen med skyn från pannan. Höj temperaturen till 225° de sista 10 minuterna så blir skinnet knaprigare. Låt gåsen vila några minuter innan snörena tas bort och köttet skärs upp. Skumma av fettet från stekskyn. Mät skyn och späd med hönsbuljong om det behövs. Häll skyn i en kastrull. Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden. Koka 5 minuter under omrörning. Smaksätt med apelsinjuice, salt, peppar och kinesisk soja.
Serveras med:
Kokt potatis
Dela citronen och gnid in- och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Salta och peppra. Kärna ur och klyfta äpplena. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon och sy ihop öppningarna med bomullssnöre. Lägg gåsen på sidan på ett galler i en långpanna. Häll buljongen i långpannan. Sätt in gåsen i ugnen. Ta ut den efter 40 minuter. Vänd den och lägg den på andra sidan och stek ytterligare 40 minuter. Ta ut gåsen ur ugnen igen. Lägg den med bröstet upp och stek tills den blir färdig, ytterliggare ½-1 tim. Stick i låret för att se om den är färdig. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mer tid i ugnen. Ös gåsen några gånger under stekningen med skyn från pannan. Höj temperaturen till 225° de sista 10 minuterna så blir skinnet knaprigare. Låt gåsen vila några minuter innan snörena tas bort och köttet skärs upp. Skumma av fettet från stekskyn. Mät skyn och späd med hönsbuljong om det behövs. Häll skyn i en kastrull. Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden. Koka 5 minuter under omrörning. Smaksätt med apelsinjuice, salt, peppar och kinesisk soja.
Serveras med:
Kokt potatis
Antal: 8 portioner.
Tillagningstid: 3 tim.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 3 tim.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-04-02 07:37
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/427
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/427