Festligt laxpaket
Ingredienser:
4 portionsbitar laxfilé á 140 gr
2 morötter i breda strimlor
en halv purjolök skuren i ringar
2 plattor smördeg
1 äggula
200 gr sockerärtor
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk rivet citronskal
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm socker
salt
peppar
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 msk kinesisk soja
Sås:
1 äggula
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja
2 msk crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 msk färsk timjan
4 portionsbitar laxfilé á 140 gr
2 morötter i breda strimlor
en halv purjolök skuren i ringar
2 plattor smördeg
1 äggula
200 gr sockerärtor
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk rivet citronskal
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm socker
salt
peppar
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 msk kinesisk soja
Sås:
1 äggula
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja
2 msk crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 msk färsk timjan
Gör så här:
Tina laxen om den är fryst. Blanda ihop 2 msk olivolja, 2 msk citronsaft och 2 msk kinesisk soja. Lägg i laxen i blandningen och låt marinera i 2 timmar. Förväll morötter och purjolök i en minut i lättsaltat vatten. Låt rinna av och tina smördegen. Dela degen på mitten och kavla ut varje del till dubbel storlek. Lax laxen på smördegen och pensla skarven med uppvispad äggula. Vik ihop smördegen och tryck till kanten med en gaffel. Grädda paketen i ugn i 15 minuter. Vispa samman ingredienserna till såsen. Fräs morot, purjo, sockerärtor och vitlök i olja och smaksätt med citronskal, timjan, vinäger, socker och salt
Serveras med:
Grönsaker
Tina laxen om den är fryst. Blanda ihop 2 msk olivolja, 2 msk citronsaft och 2 msk kinesisk soja. Lägg i laxen i blandningen och låt marinera i 2 timmar. Förväll morötter och purjolök i en minut i lättsaltat vatten. Låt rinna av och tina smördegen. Dela degen på mitten och kavla ut varje del till dubbel storlek. Lax laxen på smördegen och pensla skarven med uppvispad äggula. Vik ihop smördegen och tryck till kanten med en gaffel. Grädda paketen i ugn i 15 minuter. Vispa samman ingredienserna till såsen. Fräs morot, purjo, sockerärtor och vitlök i olja och smaksätt med citronskal, timjan, vinäger, socker och salt
Serveras med:
Grönsaker
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Fredagstips: 2003-09-11
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Fredagstips: 2003-09-11
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-05-29 23:58
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/505
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/505