Gravad lax
Ingredienser:
1 kilo lax, helst mittbit
0,6 dl havssalt
1 dl socker
1 msk krossad vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill
1 kilo lax, helst mittbit
0,6 dl havssalt
1 dl socker
1 msk krossad vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill
Gör så här:
Filéa laxen och dra med tång eller pincett dom ben som finns kvar. Gör små hål i skinnet, med en vass kniv, där laxen är som tjockast. Blanda samman kryddor och dill. Fördela ca 1/4 av blandningen i botten på en nydiskad glas eller porslinsform. Lägg därpå ena laxskivan med skinnet neråt. Fördela ca 2/4 av kryddblandningen ovanpå. Täck med den andra fileen med köttsidan neråt. Strö över resterande kryddblandning. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme i ca 2 timmar eller tills kryddblandningen är nedsmält. Vänd laxen ett par gånger och låt mogna i kyl ca 24 timmar.
Serveras med:
Gravlaxsås
Kokt potatis
Hårt bröd
Filéa laxen och dra med tång eller pincett dom ben som finns kvar. Gör små hål i skinnet, med en vass kniv, där laxen är som tjockast. Blanda samman kryddor och dill. Fördela ca 1/4 av blandningen i botten på en nydiskad glas eller porslinsform. Lägg därpå ena laxskivan med skinnet neråt. Fördela ca 2/4 av kryddblandningen ovanpå. Täck med den andra fileen med köttsidan neråt. Strö över resterande kryddblandning. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme i ca 2 timmar eller tills kryddblandningen är nedsmält. Vänd laxen ett par gånger och låt mogna i kyl ca 24 timmar.
Serveras med:
Gravlaxsås
Kokt potatis
Hårt bröd
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 24 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 24 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 19:49
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/518
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/518