Gravad lax
Ingredienser:
1,2 kg lax av mittbiten
2 tsk vitpeppar
0,5 dl salt
0,5 dl socker
1 knippe dill
(2 msk gin eller whisky)
1,2 kg lax av mittbiten
2 tsk vitpeppar
0,5 dl salt
0,5 dl socker
1 knippe dill
(2 msk gin eller whisky)
Gör så här:
Filéa laxen och plocka bort alla små ben. Blanda salt, socker och peppar. Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner. Strö på hälften av saltblandningen och dillen. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna. Strö på resten av kryddorna och dillen. Täck formen med plastfolie. Låt stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.
Serveras med:
Gravlaxsås
Kokt potatis
Hårt bröd
Filéa laxen och plocka bort alla små ben. Blanda salt, socker och peppar. Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner. Strö på hälften av saltblandningen och dillen. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna. Strö på resten av kryddorna och dillen. Täck formen med plastfolie. Låt stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.
Serveras med:
Gravlaxsås
Kokt potatis
Hårt bröd
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 48 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 48 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-04-02 08:38
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/519
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/519