Laxpaj
Ingredienser:
en halv rund kyld smördeg
250 g lax i bit
1 msk torkade, blandade örter
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
saften av en kvarts lime
4 st tomater
100 g fetaost
en kvarts purjolök i ringar
en halv näve sockerärtor
2 ägg
2,5 dl grädde
1 msk vetemjöl
salt
peppar
1 dl vällagrad ost
en halv rund kyld smördeg
250 g lax i bit
1 msk torkade, blandade örter
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
saften av en kvarts lime
4 st tomater
100 g fetaost
en kvarts purjolök i ringar
en halv näve sockerärtor
2 ägg
2,5 dl grädde
1 msk vetemjöl
salt
peppar
1 dl vällagrad ost
Gör så här:
Klä en form med smördegen och picka botten. Förgrädda skalet i ugn, 175 grader i 15 minuter. Klappa in öreterna i laxen. Skeda över oljan, salta och pressa limen över. Ugnsbaka fisken i 110 grader i 30 minuter. Plocka fiskköttet i bitar. Kryssa tomaterna i toppen och ställ dem i pajskalet. Fördela lax, ost, purjo och sockerärtor runt om tomaterna. Vispa ihop stanningen (ägg, grädde, mjöl, salt, peppar och ost) och häll över tomater och laxfyllningen. Grädda pajen i ugn, 200 grader ca 40 minuter till stanningen stelnat ordentligt. Täck med folie i slutet så du inte bränner pajen.
Serveras med:
Grönsallad
Klä en form med smördegen och picka botten. Förgrädda skalet i ugn, 175 grader i 15 minuter. Klappa in öreterna i laxen. Skeda över oljan, salta och pressa limen över. Ugnsbaka fisken i 110 grader i 30 minuter. Plocka fiskköttet i bitar. Kryssa tomaterna i toppen och ställ dem i pajskalet. Fördela lax, ost, purjo och sockerärtor runt om tomaterna. Vispa ihop stanningen (ägg, grädde, mjöl, salt, peppar och ost) och häll över tomater och laxfyllningen. Grädda pajen i ugn, 200 grader ca 40 minuter till stanningen stelnat ordentligt. Täck med folie i slutet så du inte bränner pajen.
Serveras med:
Grönsallad
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 200°
Fredagstips: 1999-08-01
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 200°
Fredagstips: 1999-08-01
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-05-29 23:29
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/544
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/544