Middagsdags
- 1069 recept samlade...
Lutfisk
Ingredienser:
lutfisk
Sås:
smör
vetemjöl
mjölk
salt
peppar
senap
Gör så här:
Vattna ur fisken 2-6 timmar före tillagning. Ju längre tid i vattnet desto fastare fisk. Smöra en långpanna, lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Sätt formen i ugnen i 30-40 minuter beroende på fiskens tjocklek. Strö lite salt över fisken och täck med lock eller folie så det blir tätt. När fisken är färdig så häll bort det vatten som bildats och servera direkt ur formen. Smält smöret i en kastrull och häll i lite vetemjöl. Häll i mjölk under omrörning tills såsen är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar. Beroende på tradition kan man också ha i senap i såsen.

Tips
Varianter på receptet är kokt lutfisk såväl som lutfiskstuvning och lutfisksufflé, men ugnsmetoden är enklast och ger ett mycket bra resultat.

När fisken har fast, skivig konsistens är den färdig. Dåligt urvattnad fisk blir geléaktig. Det kan man upptäcka efter ca ¾ av tiden, men då endast avhjälpa något genom att slå av vätskan och låta fisken sjuda utan lock. För mycket urvattnad fisk blir hård, vilket kan avhjälpas efter halva tiden genom att man klickar över smör och späder med så mycket vatten att fisken nästan täcks.

Serveras med:
Gröna ärtor
Skånsk senap
Skirat smör
Kryddpeppar
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 5 tim.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 06:12
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/548