Torskfilé med spenat & räkor
Ingredienser:
1 kg potatis
2 äggulor
2 dl Mjölk 3%
25 g Smör
salt och peppar
ca 250 g färsk eller fryst bladspenat
800 g torskfilé
Sås:
1 krm salt
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl fiskbuljong
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
100 g riven ost
1 krm fiskbuljongtärning
200 g skalade räkor
(cirka 1/2 kg oskalade)
1 kg potatis
2 äggulor
2 dl Mjölk 3%
25 g Smör
salt och peppar
ca 250 g färsk eller fryst bladspenat
800 g torskfilé
Sås:
1 krm salt
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl fiskbuljong
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
100 g riven ost
1 krm fiskbuljongtärning
200 g skalade räkor
(cirka 1/2 kg oskalade)
Gör så här:
Sätt ugnen pÃ¥ 225ð. Skala, koka och mosa potatisen. Blanda moset med äggulor, mjölk och smör till ett fast mos. Smaksätt med salt och peppar. Smörj en lÃ¥g vid gratängform med smör. Lägg ett lager spenat pÃ¥ botten, täck med fiskfilé och salta. Häll pÃ¥ en 1/2 dl fiskbuljong Tck med aluminiumfolie och stek i ugnen i 10 minuter. Om torsken är fryst tina den först. Vispa ut mjölet i resten av buljongen och grädden och värm upp. Ta av kastrullen och rör i osten sÃ¥ att den smälter. Smaka av sÃ¥sen med lite finsmulad fiskbuljongtärning och vitpeppar. Tag ut formen ur ugnen. Spritsa eller klicka moset runt kanterna. Fördela sÃ¥sen över fisk och spenat, lägg räkor ovanpÃ¥. Sänk ugnen till 200ð och gratinera i 10 minuter eller tills fisken fÃ¥tt färg och potatisen är gyllengul. Dekorera med dill eller persiljekvist.
Serveras med:
Grönsallad
Färskt bröd
Sätt ugnen pÃ¥ 225ð. Skala, koka och mosa potatisen. Blanda moset med äggulor, mjölk och smör till ett fast mos. Smaksätt med salt och peppar. Smörj en lÃ¥g vid gratängform med smör. Lägg ett lager spenat pÃ¥ botten, täck med fiskfilé och salta. Häll pÃ¥ en 1/2 dl fiskbuljong Tck med aluminiumfolie och stek i ugnen i 10 minuter. Om torsken är fryst tina den först. Vispa ut mjölet i resten av buljongen och grädden och värm upp. Ta av kastrullen och rör i osten sÃ¥ att den smälter. Smaka av sÃ¥sen med lite finsmulad fiskbuljongtärning och vitpeppar. Tag ut formen ur ugnen. Spritsa eller klicka moset runt kanterna. Fördela sÃ¥sen över fisk och spenat, lägg räkor ovanpÃ¥. Sänk ugnen till 200ð och gratinera i 10 minuter eller tills fisken fÃ¥tt färg och potatisen är gyllengul. Dekorera med dill eller persiljekvist.
Serveras med:
Grönsallad
Färskt bröd
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 200°
Fredagstips: 2001-07-19
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 200°
Fredagstips: 2001-07-19
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-01-27 18:29
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/591
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/591