Fläskfilé Wellington med madeirasås
Ingredienser:
600 g fläskfilé
smör
salt
grovmalen svartpeppar
en halv gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
1 msk olja
en halv dl grädde
2 msk bakad leverpastej
3 smördegsplattor
1 ägg
Sås:
4 st charlottenlökar
1 dl vitt vin
1 dl halvtorr madeira
1 dl buljong
2 dl crème fraiche
1 msk kallt smör
salt
malen svartpeppar
cayennepeppar
citronsaft
600 g fläskfilé
smör
salt
grovmalen svartpeppar
en halv gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
1 msk olja
en halv dl grädde
2 msk bakad leverpastej
3 smördegsplattor
1 ägg
Sås:
4 st charlottenlökar
1 dl vitt vin
1 dl halvtorr madeira
1 dl buljong
2 dl crème fraiche
1 msk kallt smör
salt
malen svartpeppar
cayennepeppar
citronsaft
Gör så här:
Putsa filén fri från hinnor, bryn i smör och krydda. Låt köttet svalna i kylskåp. Skala och hacka lök och vitlök samt ansa svampen. Fräs lök och svamp på låg värme i oljan. Tillsätt grädde och koka ihop, rör sedan ner pastejen och ställ fyllningen kallt. Kavla ut smördegen, lägg på filén och lägg sedan fyllning övanpå köttet. Pensla ytterkanterna på degen med det uppvispade ägg, vik upp degen och nyp ihop ordentligt. Lägg paketet på ett ugnssäkert fat och gör 3 hål i degen. Pensla och garnera med överbilva degbitar. Låt degen vila och grädda i nedre delen av ugnen. Skala och hacka löken till såsen. Blanda vin, madeira och buljong med den hackade löken. Reducera till 1,5 dl vätska. Sila bort löken samt illsätt crème fraichen. Sjud upp igen och runda av med smöret. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och citronsaft.
Serveras med:
Grönsaker
Putsa filén fri från hinnor, bryn i smör och krydda. Låt köttet svalna i kylskåp. Skala och hacka lök och vitlök samt ansa svampen. Fräs lök och svamp på låg värme i oljan. Tillsätt grädde och koka ihop, rör sedan ner pastejen och ställ fyllningen kallt. Kavla ut smördegen, lägg på filén och lägg sedan fyllning övanpå köttet. Pensla ytterkanterna på degen med det uppvispade ägg, vik upp degen och nyp ihop ordentligt. Lägg paketet på ett ugnssäkert fat och gör 3 hål i degen. Pensla och garnera med överbilva degbitar. Låt degen vila och grädda i nedre delen av ugnen. Skala och hacka löken till såsen. Blanda vin, madeira och buljong med den hackade löken. Reducera till 1,5 dl vätska. Sila bort löken samt illsätt crème fraichen. Sjud upp igen och runda av med smöret. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och citronsaft.
Serveras med:
Grönsaker
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Fredagstips: 2001-10-11
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Fredagstips: 2001-10-11
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-03-29 14:47
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/637
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/637