Julpaté
Ingredienser:
350 g magert färskt sidfläsk
Rimmat sidfläsk kan användas
300 g lever
en halv liten rödlök (30 g)
1 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
3 dl buljong från kokningen
2 tsk salt
Minska saltet 1 tsk om rimmat fläsk anv
1 tsk socker
1 krm malen/riven muskotnöt
0,5 tsk timjan
0,5 tsk mejram
2 krm malen vitpeppar
350 g magert färskt sidfläsk
Rimmat sidfläsk kan användas
300 g lever
en halv liten rödlök (30 g)
1 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
3 dl buljong från kokningen
2 tsk salt
Minska saltet 1 tsk om rimmat fläsk anv
1 tsk socker
1 krm malen/riven muskotnöt
0,5 tsk timjan
0,5 tsk mejram
2 krm malen vitpeppar
Gör så här:
Skär bort svålen på fläsket och skär det i bitar. Koka upp vatten och lägg ner fläsket att koka i 20 minuter. Skär några snitt i levern och skölj den under rinnande kallt vatten. Koka upp vatten och skålla den i kokande vatten ca 30 sekunder. Tag upp fläsket och mät upp buljongen. Vispa samman grädde och mjöl i en skål. Tillsätt den heta buljongen och vispa till en slät redning. Kör fläsk, lever och lök i en matberedare så det blir finfördelat. Fläsket skall vara hett. Häll i redningen och tillsätt salt och kryddor. Blanda noga. Häll upp smeten i en smord ugnssäker form ca 1,2 liter och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45 min. Täck med folie efter 30 minuter. När pastejens innertemperatur är 70° är pastejen klar. Kontrollera med en köttermometer. Ställ pastejen kallt till nästa dag.
Serveras med:
Kokt potatis
Skär bort svålen på fläsket och skär det i bitar. Koka upp vatten och lägg ner fläsket att koka i 20 minuter. Skär några snitt i levern och skölj den under rinnande kallt vatten. Koka upp vatten och skålla den i kokande vatten ca 30 sekunder. Tag upp fläsket och mät upp buljongen. Vispa samman grädde och mjöl i en skål. Tillsätt den heta buljongen och vispa till en slät redning. Kör fläsk, lever och lök i en matberedare så det blir finfördelat. Fläsket skall vara hett. Häll i redningen och tillsätt salt och kryddor. Blanda noga. Häll upp smeten i en smord ugnssäker form ca 1,2 liter och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45 min. Täck med folie efter 30 minuter. När pastejens innertemperatur är 70° är pastejen klar. Kontrollera med en köttermometer. Ställ pastejen kallt till nästa dag.
Serveras med:
Kokt potatis
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 19:59
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/660
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/660