Gratinerad löksoppa
Ingredienser:
50 g smör
4 stora mycket tunnt skivade gula lökar
1 mosad vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
1,2 l tärningsbuljong
1,5 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
2 krm smulad timjan
grovmalen svartpeppar
salt
4 skivor vitt bröd
olja
riven ost, typ herrgård
50 g smör
4 stora mycket tunnt skivade gula lökar
1 mosad vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
1,2 l tärningsbuljong
1,5 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
2 krm smulad timjan
grovmalen svartpeppar
salt
4 skivor vitt bröd
olja
riven ost, typ herrgård
Gör så här:
Fräs den skivade löken gyllenbrun i smör. Strö över mjöl och rör ordentligt. Fyll på med buljong och vin. Krydda soppan, smaka av med vitlöken och låt koka i 30 minuter. Pensla brödskivorna med olja på bägge sidor. Ställ dem i ugn, 175 grader i 10 minuter. Fördela soppan i portionsskålar. Lägg en brödskiva i varje och strö ost över. Gratinera i ugn, 250 grader till osten smält och fått fin färg.
Fräs den skivade löken gyllenbrun i smör. Strö över mjöl och rör ordentligt. Fyll på med buljong och vin. Krydda soppan, smaka av med vitlöken och låt koka i 30 minuter. Pensla brödskivorna med olja på bägge sidor. Ställ dem i ugn, 175 grader i 10 minuter. Fördela soppan i portionsskålar. Lägg en brödskiva i varje och strö ost över. Gratinera i ugn, 250 grader till osten smält och fått fin färg.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 45 min.
Ugnstemperatur: 175°
Fredagstips: 2000-06-08
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 45 min.
Ugnstemperatur: 175°
Fredagstips: 2000-06-08
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 20:22
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/69
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/69