Pressylta
Ingredienser:
1,5 kg bogfläsk
1 kyckling
0,5 kg fläsksvålar
300 g späck
2 msk salt
2 tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
6 blad gelatin
Till kokningen behövs, till varje liter vatten
1 msk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 nejlikor
ett halvt lagerblad
5 cm morot
1,5 kg bogfläsk
1 kyckling
0,5 kg fläsksvålar
300 g späck
2 msk salt
2 tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossad kryddpeppar
6 blad gelatin
Till kokningen behövs, till varje liter vatten
1 msk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 nejlikor
ett halvt lagerblad
5 cm morot
Gör så här:
Lägg fläsket, kycklingen och fläsksvålen i en gryta och häll på vatten så det nästan täcker. Koka upp och skumma. Tillsätt kryddorna och moroten. Låt sjuda tills det är färdigt. Blanda kryddorna till hopläggningen. Doppa en silduk i hett vatten och vrid ur den. Bred ut duken i en skål. Lägg svålarna i botten och uppåt sidorna. Skär köttet och späcket i rätt små bitar och varva ner det i skålen. Strö kryddor och lägg ett gelatinblad mellan varje varv, Täck med svål. Bind ihop duken med ett snöre. Koka syltn uppochnedvänd på en talrik i köttspadet i 20 minuter. Lägg syltan i press mellan två tallrikar med en tyngd ovanpå. Låt stå kallt i minst en natt.
Serveras med:
Kokt potatis
Lägg fläsket, kycklingen och fläsksvålen i en gryta och häll på vatten så det nästan täcker. Koka upp och skumma. Tillsätt kryddorna och moroten. Låt sjuda tills det är färdigt. Blanda kryddorna till hopläggningen. Doppa en silduk i hett vatten och vrid ur den. Bred ut duken i en skål. Lägg svålarna i botten och uppåt sidorna. Skär köttet och späcket i rätt små bitar och varva ner det i skålen. Strö kryddor och lägg ett gelatinblad mellan varje varv, Täck med svål. Bind ihop duken med ett snöre. Koka syltn uppochnedvänd på en talrik i köttspadet i 20 minuter. Lägg syltan i press mellan två tallrikar med en tyngd ovanpå. Låt stå kallt i minst en natt.
Serveras med:
Kokt potatis
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 24 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 24 tim.
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-05-29 04:54
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/714
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/714