Tournedos med balsamicosky
Ingredienser:
ca 1,5 stora gula lökar
450 g rå potatis, tärnad
smör
250 g svamp i bitar
t ex champinjoner och trattkantareller
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 dl riven parmesanost
1 röd paprika, tärnad
4 vårlökar, strimlade
olivolja
1,5 tomat, urkärnad och tärnad
saften av en halv lime
salt och svartpeppar
4 kokta kronärtskocksbottnar
4 skivor oxfilé á 170 g
Sås:
2 dl kalvfond (vatten + koncentrat)
0,5 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
0,5 msk maizena
1 msk smör
salt och peppar
ca 1,5 stora gula lökar
450 g rå potatis, tärnad
smör
250 g svamp i bitar
t ex champinjoner och trattkantareller
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 dl riven parmesanost
1 röd paprika, tärnad
4 vårlökar, strimlade
olivolja
1,5 tomat, urkärnad och tärnad
saften av en halv lime
salt och svartpeppar
4 kokta kronärtskocksbottnar
4 skivor oxfilé á 170 g
Sås:
2 dl kalvfond (vatten + koncentrat)
0,5 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
0,5 msk maizena
1 msk smör
salt och peppar
Gör så här:
Koka upp kalvfond, vatten, rödvin och balsamvinäger. Koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena och vispa i smöret. Ställ såsen åt sidan. Skär ut 4 st 1,5-cm tjocka lökringar. Lägg dem lätt saltade, i kokande vattten ca 2 minuter. Ställ dem på en smord plåt. Stek potatisen mjuk i smör. Tillsätt svampen och stek i ytterligare 2 minuter. Häll på grädden och koka ihop, salta och peppra. Fyll lökringarna med blandningen. Toppa med parmesan och gratinera i ugnen i ca 8 minuter. Fräs paprikan i olivolja. Blanda i purjo och tomater, pressa över lime, salta och peppra. Värm kronärtskocksbottnarna i sitt spad. Stek oxfilén runt om i 6 -8 minuter. Lägg upp på varma tallrikar tillsammans med den gratinerade och fyllda lökringen. Lägg på kronärtskocksbottnen och den "varma salladen" ovanpå. Såsen runt.
Serveras med:
Potatis i olika former
Koka upp kalvfond, vatten, rödvin och balsamvinäger. Koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena och vispa i smöret. Ställ såsen åt sidan. Skär ut 4 st 1,5-cm tjocka lökringar. Lägg dem lätt saltade, i kokande vattten ca 2 minuter. Ställ dem på en smord plåt. Stek potatisen mjuk i smör. Tillsätt svampen och stek i ytterligare 2 minuter. Häll på grädden och koka ihop, salta och peppra. Fyll lökringarna med blandningen. Toppa med parmesan och gratinera i ugnen i ca 8 minuter. Fräs paprikan i olivolja. Blanda i purjo och tomater, pressa över lime, salta och peppra. Värm kronärtskocksbottnarna i sitt spad. Stek oxfilén runt om i 6 -8 minuter. Lägg upp på varma tallrikar tillsammans med den gratinerade och fyllda lökringen. Lägg på kronärtskocksbottnen och den "varma salladen" ovanpå. Såsen runt.
Serveras med:
Potatis i olika former
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 1 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-03-29 14:34
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/756
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/756