Älgstek i gryta
Ingredienser:
1,5 kg älgstek med ben
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 st gul lök
1 st morot
1 st lagerblad
3 dl köttbuljong
Sås:
4 dl sky
4 msk mjöl
1 dl grädde
salt
svartpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé
1,5 kg älgstek med ben
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
1 st gul lök
1 st morot
1 st lagerblad
3 dl köttbuljong
Sås:
4 dl sky
4 msk mjöl
1 dl grädde
salt
svartpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé
Gör så här:
Skala lök och morot, klyfta löken och skiva moroten. Gnid in steken med peppar och salt, bind eventuellt upp den. Bryn den runt om i smör i en stekgryta. Lägg ner lök, morot och lagerblad. Späd med hälften av buljongen. Låt steken steka underlock i ugnen tills den är mör. Beräkna 1-1½ timme späd under tiden med resterande buljong. Ta upp köttet när det känns mört, prova med en sticka. Skär upp steken i tunna fina skivor. Red skyn med mjöl utrört i lite vatten. Tillsätt grädden och låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med peppar, salt och gelén, sila såsen före servering.
Serveras med:
Potatis
Ris
Pasta
Skala lök och morot, klyfta löken och skiva moroten. Gnid in steken med peppar och salt, bind eventuellt upp den. Bryn den runt om i smör i en stekgryta. Lägg ner lök, morot och lagerblad. Späd med hälften av buljongen. Låt steken steka underlock i ugnen tills den är mör. Beräkna 1-1½ timme späd under tiden med resterande buljong. Ta upp köttet när det känns mört, prova med en sticka. Skär upp steken i tunna fina skivor. Red skyn med mjöl utrört i lite vatten. Tillsätt grädden och låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med peppar, salt och gelén, sila såsen före servering.
Serveras med:
Potatis
Ris
Pasta
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 200°
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-06-10 19:10
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/767
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/767