Falupiroger
Ingredienser:
1 påse torrjäst
0,5 l mjölk
1,4 l vetemjöl
3 st ägg
2 dl riven ost
4 msk olja
1 tsk salt
400 g falukorv
2 st gul lökar
1 burk konserverade champinjoner
2 tsk spiskummin
4 msk crème fraiche
1 påse torrjäst
0,5 l mjölk
1,4 l vetemjöl
3 st ägg
2 dl riven ost
4 msk olja
1 tsk salt
400 g falukorv
2 st gul lökar
1 burk konserverade champinjoner
2 tsk spiskummin
4 msk crème fraiche
Gör så här:
Börja med fyllningen. Hacka löken fint och bryn den ljusgul. LÃ¥t kallna. Hacka korven smÃ¥tt. Hacka svampen. Blanda med övriga ingredienser i en skÃ¥l. Värm mjölken till degen till 45ðC och häll den i degbunken. Blanda jästen i en del av mjölet. Tillsätt äggulor, ost, mjöl och olja till degvätskan, spar lite av mjölet till utbakningen. Ställ att jäsa i 15 minuiter. Forma smÃ¥ bullar, platta till och kavla ut dem till en tekakas storlek, 1/2 cm tjock. Fördela fyllningen pÃ¥ dem. Vik ihop till en halvmÃ¥ne och tryck samman kanterna med en gaffel. LÃ¥t jäsa ytterligeare 15 minuter. Pensla med äggvitorna som blev över och grädda pÃ¥ smord och mjöldoftad plÃ¥t eller pÃ¥ bakplÃ¥tspapper i 10-15 minuter.
Serveras med:
Grönsallad
Börja med fyllningen. Hacka löken fint och bryn den ljusgul. LÃ¥t kallna. Hacka korven smÃ¥tt. Hacka svampen. Blanda med övriga ingredienser i en skÃ¥l. Värm mjölken till degen till 45ðC och häll den i degbunken. Blanda jästen i en del av mjölet. Tillsätt äggulor, ost, mjöl och olja till degvätskan, spar lite av mjölet till utbakningen. Ställ att jäsa i 15 minuiter. Forma smÃ¥ bullar, platta till och kavla ut dem till en tekakas storlek, 1/2 cm tjock. Fördela fyllningen pÃ¥ dem. Vik ihop till en halvmÃ¥ne och tryck samman kanterna med en gaffel. LÃ¥t jäsa ytterligeare 15 minuter. Pensla med äggvitorna som blev över och grädda pÃ¥ smord och mjöldoftad plÃ¥t eller pÃ¥ bakplÃ¥tspapper i 10-15 minuter.
Serveras med:
Grönsallad
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 50 min.
Ugnstemperatur: 225°
Fredagstips: 2004-07-22
Receptdatum: 2004-11-14
Tillagningstid: 50 min.
Ugnstemperatur: 225°
Fredagstips: 2004-07-22
Receptdatum: 2004-11-14
Utskrivet: 2023-01-28 05:09
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/772
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/772