Marsipantårta
Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
2 dl sylt
tex. hallon eller drottning
1 färdigkavlat grönt marsipanlock
florsocker
silverkulor
röd hushållsfärg
4 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
2 dl sylt
tex. hallon eller drottning
1 färdigkavlat grönt marsipanlock
florsocker
silverkulor
röd hushållsfärg
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölsorterna med bakpulver och sikta blandningen i äggsmeten under omrörning. Häll smeten i smord och bröad form, 23 cm i diameter. Grädda i ugn i 25 minuter och låt sedan kallna. Dela kakan i tre bottnar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Vispa grädde fluffig och blanda ner siktat vaniljsocker. Ta upp geltinbladet och smält ner det med en msk vatten. Låt svalna något och blanda i lite av den vispade grädden. Vänd ner resterande grädde. Lägg samman bottnarna med sylt och grädde emellan. Bred grädde runt om och på toppen som en kulle. Rulla ut marsipanlocket så det täcker hela tårtan och lägg på. Vik ett A4 på mitten och klipp ut en gran. Lägg mallen på tårtan och skikta florsocker över. Lyft bort mallen och lägg på silverkulor. Rör eventuellt ner florsocker med röd hushållsfärg och vatten till glasyr och spritsa en stjärna i toppen.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölsorterna med bakpulver och sikta blandningen i äggsmeten under omrörning. Häll smeten i smord och bröad form, 23 cm i diameter. Grädda i ugn i 25 minuter och låt sedan kallna. Dela kakan i tre bottnar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Vispa grädde fluffig och blanda ner siktat vaniljsocker. Ta upp geltinbladet och smält ner det med en msk vatten. Låt svalna något och blanda i lite av den vispade grädden. Vänd ner resterande grädde. Lägg samman bottnarna med sylt och grädde emellan. Bred grädde runt om och på toppen som en kulle. Rulla ut marsipanlocket så det täcker hela tårtan och lägg på. Vik ett A4 på mitten och klipp ut en gran. Lägg mallen på tårtan och skikta florsocker över. Lyft bort mallen och lägg på silverkulor. Rör eventuellt ner florsocker med röd hushållsfärg och vatten till glasyr och spritsa en stjärna i toppen.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-23
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2004-11-23
Utskrivet: 2023-04-02 07:58
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/796
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/796