Juluppesittarpaj
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 dl riven lagrad ost
100 g smör
3 msk vatten
500 g fläskkotletter
1 purjolök
2 morötter
1 msk smör
1 tsk spiskummin
1 tsk mald kanel
1 tsk salt
2 krm malda nejlikor
1 krm peppar
2 msk vetemjöl
2,5 dl köttbuljong
1 dl grädde
3 msk portvin
1 msk soja
ägg
3 dl vetemjöl
1 dl riven lagrad ost
100 g smör
3 msk vatten
500 g fläskkotletter
1 purjolök
2 morötter
1 msk smör
1 tsk spiskummin
1 tsk mald kanel
1 tsk salt
2 krm malda nejlikor
1 krm peppar
2 msk vetemjöl
2,5 dl köttbuljong
1 dl grädde
3 msk portvin
1 msk soja
ägg
Gör så här:
Arbeta snabbt samman ingredienserna till skalet (vetemjöl, ost, smör och vatten) till en deg. Linda in degen i folie och låt den vila medan fyllningen färdigställs. Skär loss benen från kotletterna och skär köttet i tärningar. Skölj, ansa och strimla purjon. Skala och strimla morötterna. Fräs kött och morötter i en stor stekpanna eller gryta. Strö över kryddor och mjöl. Späd med buljong och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med ev portvin och soja. Häll stuvningen i en paj eller ugnsform. Kavla degen till ett lock och lägg det ovanpå stuvningen. Pensla locket med ägget som vispats upp och grädda pajen mitt i ugnen i 20 minuter
Serveras med:
Tomatsallad
Arbeta snabbt samman ingredienserna till skalet (vetemjöl, ost, smör och vatten) till en deg. Linda in degen i folie och låt den vila medan fyllningen färdigställs. Skär loss benen från kotletterna och skär köttet i tärningar. Skölj, ansa och strimla purjon. Skala och strimla morötterna. Fräs kött och morötter i en stor stekpanna eller gryta. Strö över kryddor och mjöl. Späd med buljong och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med ev portvin och soja. Häll stuvningen i en paj eller ugnsform. Kavla degen till ett lock och lägg det ovanpå stuvningen. Pensla locket med ägget som vispats upp och grädda pajen mitt i ugnen i 20 minuter
Serveras med:
Tomatsallad
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Fredagstips: 2004-12-23
Receptdatum: 2005-01-02
Tillagningstid: 1 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Fredagstips: 2004-12-23
Receptdatum: 2005-01-02
Utskrivet: 2023-05-30 01:04
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/809
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/809