Jättebröd
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
1 msk solrosolja
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
1 msk solrosolja
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jäste i en bunke och tillsätt vatten, olja och salt. Rör till jästen löst sig. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under kökshandduk i 40 minuter. Knåda degen på mjölad bänk och ta undan lite av degen till fläta. Forma den stora delen av degen till ett stort runt bröd. Dela och rulla 3 långa band av den mindre delen. Fläta banden och lägg dem ovanpå det stora brödet. Jäs brödet under handduk i 30 minuter och sätt på ugnen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Knacka i botten av brödet. Om det låter ihåligt så är det klart. Ta ut brödet och låt det svalna på galler.
Smula jäste i en bunke och tillsätt vatten, olja och salt. Rör till jästen löst sig. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under kökshandduk i 40 minuter. Knåda degen på mjölad bänk och ta undan lite av degen till fläta. Forma den stora delen av degen till ett stort runt bröd. Dela och rulla 3 långa band av den mindre delen. Fläta banden och lägg dem ovanpå det stora brödet. Jäs brödet under handduk i 30 minuter och sätt på ugnen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 50 minuter. Knacka i botten av brödet. Om det låter ihåligt så är det klart. Ta ut brödet och låt det svalna på galler.
Tillagningstid: 2 tim. 30 min.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2005-04-23
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2005-04-23
Utskrivet: 2023-06-08 21:11
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/846
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/846