Jättebröd
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37°)
1 msk solrosolja
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37°)
1 msk solrosolja
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jäst i en bunke och tilsätt vatten, olja och salt. Rör tills jästen löst sig. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta till smidig deg och låt den sedan jäsa under handduk i 40 minuter. Knåda degen på mjölad bänk och ta undan lite av den till en fläta. Forma resten av degen till ett runt bröd. Rulla tre långa band av resterande deg och fläta dem. Lägg flätan ovanpå den stora brödet. Lägg brödet på plåt och en handduk över, låt jäsa i 30 minuter. Slå på ugnen. Grädda brödet i cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen, knacka i botten av brödet - om det låter ihåligt är det klart. Låt brödet svalna på galler när det är färdigt.
Smula jäst i en bunke och tilsätt vatten, olja och salt. Rör tills jästen löst sig. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta till smidig deg och låt den sedan jäsa under handduk i 40 minuter. Knåda degen på mjölad bänk och ta undan lite av den till en fläta. Forma resten av degen till ett runt bröd. Rulla tre långa band av resterande deg och fläta dem. Lägg flätan ovanpå den stora brödet. Lägg brödet på plåt och en handduk över, låt jäsa i 30 minuter. Slå på ugnen. Grädda brödet i cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen, knacka i botten av brödet - om det låter ihåligt är det klart. Låt brödet svalna på galler när det är färdigt.
Tillagningstid: 3 tim.
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2005-06-09
Ugnstemperatur: 175°
Receptdatum: 2005-06-09
Utskrivet: 2023-05-30 01:00
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/854
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/854