Vitlöks & basilikabröd
Ingredienser:
50 g jäst
25 g smör
6 dl vatten
2 tsk salt
17 dl vetemjöl
1 kruka färsk basilika
100 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
50 g jäst
25 g smör
6 dl vatten
2 tsk salt
17 dl vetemjöl
1 kruka färsk basilika
100 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Finfördela jästen i bunke och smält smöret samt tillsätt vattnet. Låt allt bli finger-varmt. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och det mesta mjölet och arbeta degen väl. Jäs under duk 1 timme. Hacka under tiden basilikan fint, gärna i matberedare. Blanda den med smör, salt och vitlök. Arbeta ihop degen och dela den i tre delar och kavla sedan ut till rektanglar och bred på fyllningen. Rulla ihop och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll, gärna vänd i lite av mjölet. Lägg ihop den till en ring eller knut. Låt bröden jäsa på plåtar ca 25 min. Sätt under tiden ugnen på 250°. Sank till 225° när du sätter in bröden. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter
Finfördela jästen i bunke och smält smöret samt tillsätt vattnet. Låt allt bli finger-varmt. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och det mesta mjölet och arbeta degen väl. Jäs under duk 1 timme. Hacka under tiden basilikan fint, gärna i matberedare. Blanda den med smör, salt och vitlök. Arbeta ihop degen och dela den i tre delar och kavla sedan ut till rektanglar och bred på fyllningen. Rulla ihop och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll, gärna vänd i lite av mjölet. Lägg ihop den till en ring eller knut. Låt bröden jäsa på plåtar ca 25 min. Sätt under tiden ugnen på 250°. Sank till 225° när du sätter in bröden. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter
Tillagningstid: 2 tim.
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2005-11-12
Ugnstemperatur: 225°
Receptdatum: 2005-11-12
Utskrivet: 2023-06-08 20:28
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/883
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/883