Ukraina bortsj
Ingredienser:
7 hg nötkött
bringa, märgpipa, högrev el. liknande
5 hg magert färskt fläsk
2 hg rökt fläsk
2,5 l vatten
1 lagerblad
8 pepparkorn
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit selleri
2 purjolökar
8 rödbetor
3 dl finstrimlad vitkål
2 gula lökar
3 stora potatisar
5 tomater
1,5 msk tomatpuré
1 msk vinäger
1 dl öl
persilja
salt
en nypa socker
7 hg nötkött
bringa, märgpipa, högrev el. liknande
5 hg magert färskt fläsk
2 hg rökt fläsk
2,5 l vatten
1 lagerblad
8 pepparkorn
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit selleri
2 purjolökar
8 rödbetor
3 dl finstrimlad vitkål
2 gula lökar
3 stora potatisar
5 tomater
1,5 msk tomatpuré
1 msk vinäger
1 dl öl
persilja
salt
en nypa socker
Gör så här:
Lägg köttet i en rymlig soppkittel och häll på det kalla vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, vitlök och persiljestjälkar. Häll i morötter, selleri och purjolök. Innan har du naturligtvis skurit grönsakerna i mindre bitar. Låt småkoka under lock i 1½ timme. Koka under tiden 7 av rödbetorna i lätt saltat vatten tills de är mjuka. Skala och skär dem sedan i klyftor. Skala och riv den råa rödbetan och lägg rivet i ½ dl kallt vatten. Lägg i finstrimlad vitkål, klyftad gul lök och den tärnade potatisen. Skålla och skala tomaterna. Hacka tomaterna grovt dem i soppa med puré, vinäger och en gnutta socker. Låt inte soppan sjuda eller koka, den skall hållas varm i 40 minuter. Gör redning på öl och mjöl och vispa ner i soppan. Soppan sjuder du i ytterligare 15 minuter. Tag upp köttet och skär det i skivor, lägg det i en varm soppskål. Blanda ner den rårivna rödbetan och vattnet i soppan och smaka av med salt. Häll soppan över köttet och strö över grovhackad persilja. Servera.
Lägg köttet i en rymlig soppkittel och häll på det kalla vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt lagerblad, pepparkorn, vitlök och persiljestjälkar. Häll i morötter, selleri och purjolök. Innan har du naturligtvis skurit grönsakerna i mindre bitar. Låt småkoka under lock i 1½ timme. Koka under tiden 7 av rödbetorna i lätt saltat vatten tills de är mjuka. Skala och skär dem sedan i klyftor. Skala och riv den råa rödbetan och lägg rivet i ½ dl kallt vatten. Lägg i finstrimlad vitkål, klyftad gul lök och den tärnade potatisen. Skålla och skala tomaterna. Hacka tomaterna grovt dem i soppa med puré, vinäger och en gnutta socker. Låt inte soppan sjuda eller koka, den skall hållas varm i 40 minuter. Gör redning på öl och mjöl och vispa ner i soppan. Soppan sjuder du i ytterligare 15 minuter. Tag upp köttet och skär det i skivor, lägg det i en varm soppskål. Blanda ner den rårivna rödbetan och vattnet i soppan och smaka av med salt. Häll soppan över köttet och strö över grovhackad persilja. Servera.
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 3 tim.
Fredagstips: 2000-07-20
Receptdatum: 2004-11-11
Tillagningstid: 3 tim.
Fredagstips: 2000-07-20
Receptdatum: 2004-11-11
Utskrivet: 2023-05-30 01:06
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/93
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/93