Whiskeymarinerade filéspett med sommarprimörer o
Ingredienser:
600 g putsad fläskfilé
2 msk olivolja
2 msk chilisås
0,5 dl tomatpuré
1 msk senap
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
2 msk rökig whiskey
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
250 g färsk potatis
1 knippa primörmorötter
1 knippa små rödbetor
100 g haricots verts
färsk sparris
1 knippa smålök
Sås:
1 ägg
2 tsk pressad citronsaft
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk chilisås
600 g putsad fläskfilé
2 msk olivolja
2 msk chilisås
0,5 dl tomatpuré
1 msk senap
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
2 msk rökig whiskey
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
250 g färsk potatis
1 knippa primörmorötter
1 knippa små rödbetor
100 g haricots verts
färsk sparris
1 knippa smålök
Sås:
1 ägg
2 tsk pressad citronsaft
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk chilisås
Gör så här:
Skär köttet i tärningar, 3x3 cm. Blanda olivolja, chilisås, tomatpuré, senap, vinäger, honung, whiskey och smaka av med salt och peppar. Häll marinaden i en påsen och fyll på med köttet. Skaka om ordentligt och låt marinera i kyl i 5 timmar, skaka om påsen då och då. När köttet marinerat klart så blanda äggula, citron, senap och salt. Vispa i olja först droppvis sedan i fin stråle. Smaka av med vitlök och chilisås. Koka rödbetorna för sig i 20 minuter. Spola betorna i kallt vatten och gnid av skalet. Koka potatisen i 10 minuter och lägg i morötterna när 5 minuter återstår. Koka löken i en tredje kastrull i 5 minuter, använd samma kastrull och koka sparris och haricot verts i 3 minuter. Lägg upp primörerna på fat och håll varmt. Trä köttet på spett och grilla 4 minuter runt om.
Serveras med:
Kall öl
Skär köttet i tärningar, 3x3 cm. Blanda olivolja, chilisås, tomatpuré, senap, vinäger, honung, whiskey och smaka av med salt och peppar. Häll marinaden i en påsen och fyll på med köttet. Skaka om ordentligt och låt marinera i kyl i 5 timmar, skaka om påsen då och då. När köttet marinerat klart så blanda äggula, citron, senap och salt. Vispa i olja först droppvis sedan i fin stråle. Smaka av med vitlök och chilisås. Koka rödbetorna för sig i 20 minuter. Spola betorna i kallt vatten och gnid av skalet. Koka potatisen i 10 minuter och lägg i morötterna när 5 minuter återstår. Koka löken i en tredje kastrull i 5 minuter, använd samma kastrull och koka sparris och haricot verts i 3 minuter. Lägg upp primörerna på fat och håll varmt. Trä köttet på spett och grilla 4 minuter runt om.
Serveras med:
Kall öl
Antal: 4 portioner.
Tillagningstid: 1 tim.
Fredagstips: 2006-06-15
Receptdatum: 2006-08-24
Tillagningstid: 1 tim.
Fredagstips: 2006-06-15
Receptdatum: 2006-08-24
Utskrivet: 2023-06-08 21:26
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/939
Källa: http://www.middagsdags.se/recept/view/939